Wednesday, 17 October 2012

LENDIRAN KOTOR PADA RONGGA SINUS

Gambarajah di atas menunjukkan mukus lendiran kotor yang mengandungi banyak bakteria berkumpul pada rogga sinus. Mukus yang mengandungi bakteria ini jika tidak dikeluarkan akan menyebabkan mata rabun, migrain, bersin pagi serta gatal-gatal hidung apabila makan makanan laut.

Kaedah gurah pula ia mampu menarik semua mukus (lendiran) yang mengandungi bakteria ini keluar melalui rongga hidung dan juga mulut. Kaedah rawatan gurah ini adalah perubatan sunnah nabi dan juga ia mampu membuatkan suara anda menjadi panjang dan lunak.

Caj Rawatan: RM50/sesi

Rasulullah SAW pernah bersabda: "Celaka kamu, jangan kamu bunuh anak-anak kamu. Wanita mana pun yang anaknya diserang penyakit uzrah atau sakit di kepala hendaklah mencari qisth india, dicampur dengan air lalu digunakan sebagai GURAH". Lalu Aisyah menyuruh agar dicarikan bahan tersebut untuk digunakan sebagai GURAH pada bayi tersebut, lalu bayi itu sembuh...(Diriwayatkan dari Abu Ubaidah)  

Nabi Muhammad SAW memuji kaedah perubatan gurah ini sebagaimana disebut oleh Abu Daud dalam sunannya bahawa Nabi Muhammad SAW pun pernah berubat dengan GURAH.

No comments:

Post a Comment